donderdag 8 mei 2014

Tips voor een voorjaars-proof huis!


Het voorjaar is inmiddels in volle gang, wat hebben we genoten van alle bloesems aan de bomen als teken van nieuw leven, de voorjaarsbloemen, het frisse groen van de bladeren en niet vergeten het heerlijke weer wat we al achter ons hebben liggen.
De tijd gaat snel…soms in alle drukte te snel. In het voorjaar heb ik in ieder geval in huis meer behoefte aan lichte, frisse en vrolijke kleuren. In huis kijk ik of de decoraties passen bij het moment, voor je het weet staan de wintertakken nog in de vaas in mei.. Of ligt  het rendiervel nog op de bank.


Zo doe ik meestal een rondje door het huis en decoreer wat op dat moment past bij de kleurstellingen en het seizoen. Hierbij haal ik inspiratie uit de natuur, een tijdschrift of een andere cultuur.

Begin april had ik voor m’n verjaardag een weekend Milaan gekregen. Het was de eerste keer naar Italië, maar achteraf zeker niet de laatste keer. Milaan is een echte mode stad. Ik heb mijn ogen uitgekeken, al die mooie etalages en decadente auto’s.


Geroerd was ik door de grote Dom midden in het centrum van Milaan, zo mooi uitgewerkt… Zowel binnen als buiten adembenemend. Ik houd zo van authentiek en een beetje drama.


Prachtig was ook de historische begraafplaats waar kunstenaars twee eeuwen terug voor de rijken onder ons bijna museumstukken van een grafzerk maakten. De een nog mooier en grootser dan de ander. Het zijn verhalen op zich, waartussen je uren kunt wandelen of mijmeren. De rust die daar heerst met een zachte zon door de bomen, fluitende vogels op de achtergrond en zoveel cultuur om je heen, maakt je stil…stil om te herdenken…
In Milaan wordt jaarlijks een grote meubelbeurs gehouden, we zijn er net te vroeg voor op dit moment…..maar heb mezelf beloofd hier volgend jaar inspiratie op te gaan doen.

Eenmaal thuis  pakken we het gewone leven weer op. Met het inspecteren van de tuin valt op dat de kozijnen hard toe zijn aan een grondige opknapbeurt. Er is inmiddels veel beschadigd aan de deuren en de regenkant ziet er slecht uit, dus daad bij het woord voegen, voordat het erger wordt.  Qua kleuren zijn er we snel uit, we gaan voor de kleur As van Carte Colori, een prachtige warme grijstint die ik samen met Meta Bos van Carte Colori gemaakt heb. Voor de deuren kies ik voor kleur Pelliccia, een grauw grijs-beige. In de praktijk blijkt de kleur te licht naast As voor buiten en combineer ik beide kleuren. Het blijkt een mooie kleur te zijn ( heeft nog geen naam) en gebruik deze voor de deuren!


Inmiddels zijn we druk bezig en staat het huis in de stijgers, het wordt grondig aangepakt door de schilder en… het wordt mooi! Met de inspiratie opgedaan in Milaan in ons achterhoofd hebben we nagedacht over het gebruik van het stucproduct kalei van Carte Colori en hebben besloten deze uitstraling voor ons huis te willen. De keuze is gevallen op de kleur Cohiba, een warme grijs tint die prachtig past bij de kleur As. In het volgende blog zal ik vertellen hoe het product werkt en er uit ziet!

Rest me nog wat tips mee te geven en iedereen een heerlijk voorjaar toe te wensen, geniet van de dag en elkaar! Laat je inspireren door alles wat je tegenkomt.

Tips voor een voorjaar-proof huis:
  • Maak per jaar een plan voor de wensen die je hebt in huis en stel prioriteiten.
  • Pas de decoratie aan op het seizoen, zo bevestig je het moment en het gevoel wat dit oproept. Ik zeg vaak; “ leef met het seizoen”.
  • Haal licht in huis door het gebruik van helder en kwetsbare materialen zoals glas en keramiek, maar ook door het gebruik van plaids en kussens in frisse kleuren.  • Als je overweegt de muren anders te kleuren; door proefpotjes op te zetten op bijv. een goedkoop schilderdoek kun je per muur zien of je keuze klopt met wat je wenst. Ook een groot doek kan inspiratie geven aan de ruimte door bijv. een accent kleur te geven en hierdoor flexibel met kleur te kunnen spelen.
  • Ook het beleven van buiten hoort bij het voorjaar, een mooi beeld of pot in de tuin of onder de veranda maakt het plaatje compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten